За всяка домакиня ежедневната организация в кухнята е истинско предизвикателство. Когато помещението е с щедри размери, това е значително по-лесно. Предстои да видим, обаче, как би могло да се усвои пространството, когато разполагате с малка кухненска площ. Ще се възползваме от съветите на Amelia Meena, експерт от американските вериги T.J.Maxx и Marshalls.
Следвайте тези 7 важни стъпки и организирайте лесно своята малка кухня!
1.Помислете от какво наистина имате нужда
На първо място е важно да прецените правилно какво най-често използвате в кухнята. Задайте си въпросите „Колко често готвите? Повече поръчвате храна или сами си я приготвяте? Какви прибори и чаши използвате обикновено? Повече печете или готвите на тиган?“ След като си дадете отговор на тези въпроси, ще имате ясна концепция за това, от какво наистина се нуждаете и няма да претрупате кухнята с излишни посуда и роботи.
2.Планирайте да поставите на леснодостъпни места нещата, които използвате ежедневно
Когато необходимите неща са ви под ръка, процесът на готвене ще е максимално лесен и приятен. Например облегнете дъската за рязане зад кранчетата на мивката. Непосредствено до нея сложете закачалката за кърпи. В близост до котлона инсталирайте поставката с хартия за подсушаване. Сложете двете любими чаши за сутрешно кафе върху кафе машината или в непосредствена близост. Шкафът с приборите е добре да бъде под нивото на работния плот, за да взимате лесно всичко необходимо.
3.Премахнете всичко, чието място не е в кухнята
Опитайте се да поставите всичко по места. Лекарствата могат да се сложат в шкафа в банята. Канцеларските материали – кламери, телбод и моливи нека стоят на бюрото или в офиса. Организирайки правилно нещата ще освободите ценно място за кухненските принадлежности.
4.Организирайте съдържанието на кухненските шкафове
На една ръка разстояние поставете най-често употребяваните чаши и чинии от ежедневието. Те трябва да са на нивото на очите ви. Големите посуда като тенджери и тигани трябва да са на ниско място под работния плот например. Миксерите и формите за мъфини, които ползвате по-рядко могат да стоят на високо в шкафовете над нивото на вашия ръст.
5.Разделете чекмеджетата на секции
Дори и да разполагате със само едно чекмедже в кухнята е добре да го разделите на сектори – за вилици, лъжици, режещи инструменти и други допълнителни елементи. Ако имате недостиг на пространство, можете да си закупите стъклени буркани или кутии, в които да поставите на плота останалите прибори, използвани в ежедневния процес.
6.Използвайте монохромна цветова гама в кухнята
Изборът на цвят е много важен, когато целта ни е да увеличим визуално площта. Едноцветните съдове и прибори ще ви помогнат да организирате една много по-компактна кухня. Гледайки един нюанс, окото се ориентира по-добре в малкото пространство. Съветваме ви да си изберете една единствена тоналност за тенджерите, посудата и чашите у дома.
7.Възползвайте се от пространството във височина
Не забравяйте, че в тесните и ограничени по площ помещения трябва да бъдете комбинативни и да усвоите всяка ниша от пространството. Малко вертикално чекмедже под плота може да приюти бутилките с оцет, сосове и мазнини за готвене. В тясното кътче до хладилника си закачете вертикална кутия за подправки. По същия начин магнитна решетка на същото място може да съхранява висящите ножове и инструментите за печене.
Следвайте тези ценни съвети и направете и вие своята успешна организация в малката си кухня!
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Барплот или остров в кухнята (Съвети, идеи и снимки)
Източник: PopSugar